העמותה פועלת בשלושה מישורים מרכזיים למען הקהילה:
• סנגור: לפני למעלה מעשור, הקימה העמותה מרכז זכויות המאפשר לתושבים הבדואים בנגב להיעזר בידע ובמיומנות של אנשי מקצוע בכל הנוגע לממשקים היומיומיים עם מערכות השלטון המקומי והארצי. המרכז פועל ארבע פעמים בשבוע ברהט, על ידי מנהל שכיר ב-50% משרה, ביחד עם צוות של ארבעה מתנדבים. המרכז פועל במישור האישי; סנגור וטיפול בחובות ועיקולים מול הביטוח הלאומי, משרדי ממשלה, תאגידי מים, חברות עסקיות, ההוצאה לפועל, ועוד. במישור הציבורי; לאורך השנים הייתה עמותת "קפא" מעורבת במאבקים ציבוריים רבים, כגון: עתירה לבית משפט מנהלי נגד הענישה הקולקטיבית שנקטה בה חברת המים מקורות, שהייתה מענישה את העיר רהט ומנתקת עיר שלמה מהמים בגלל חובות של חלק מהתושבים. מאבקה הציבור של עמותת קפא בהוצאת האנטנה הסלולרית שתכננה חברת בזק להקים בשצ"ב היחיד בעיר בזמנו. זאת ועוד, העמותה מעורבת באמצעות מרכז הזכויות בעתירה שנידונה בבג"צ למימוש זכויות הדיור של תושבי רהט ומניעת עקירת הכפר הלא מוכר אלזרנוק. המרכז מבצע גם פעילויות הסברה על מנת להביא לציבור את זכויותיו הבסיסיות במיוחד זכויות עובדים, יציאה לחל"תים
• חסד: העמותה הקימה מפעל חסד המגייס תרומות, בכסף ובשווה כסף, מן הציבור הבדואי, עבור רכישת מזון, בגדים ושאר צרכים בסיסיים למען נזקקי הקהילה. פרויקט זה משקף היטב את מהות הארגון – אזרחים למען אזרחים. עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, סייעה העמותה למאות רבות של משפחות נזקקות בסלי מזון וציוד חירום.
• יוזמות קהילתיות: העמותה פועלת על מנת להניע את האוכלוסייה הבדואית לאקטיביזם חברתי, לאור חוסר יכולתן של מערכות השלטון המקומי והשלטון הארצי לספק מענה לצרכיה הבסיסיים של האוכלוסייה. באמצעות עידוד התנדבות ורוח יזמית בקרב הקהילה הבדואית, אנו שואפים להביא להתעוררות החברה האזרחית הבדואית ולהפיכתה לספק חלופי של מוצרים ציבוריים, במקום מערכות השלטון המקומי והארצי.
דוגמא לאחד הפרויקטים המובילים שלנו: טיפוח מנהיגות בקרב בני נוער בדואים. העיר רהט מתמודדת עם אתגרים עצומים, באופן שכמעט ואינו ניתן להשוואה לאף עיר אחרת בישראל. נתוני האבטלה, הפשיעה והעוני בעיר הם מן הגבוהים בישראל; מאידך נתוני הזכאות לבגרות ולתארים אקדמיים הם מן הנמוכים. כהתארגנות אשר צמחה מתוך הקהילה בעיר, עמותת "קפא" מאמינה ביכולתה של הקהילה ברהט לקדם את עצמה ולסייע לעצמה; זאת ועוד, אנו בטוחים כי כוח מניע משמעותי לתהליך מסוג זה הוא הנוער. חשוב לציין כי כמעט ואין בעיר מסגרות חינוך והעשרה בלתי פורמליות עבור בני נוער החפצים בכך. תוכנית המנהיגות מעניקה לבני הנוער ברהט, בנים ובנות כאחד, כלים וכישורים להפוך למנהיגים חיוביים ולמודלים לחיקוי בקהילה שלנו. מדי שנה לוקחים חלק ביוזמה חשובה זו 25 נערים ונערות מרהט. הם נפגשים על בסיס שבועי, נהנים מהרצאות, סדנאות, סיורים, ומפגישות עם מקבלי החלטות; לבסוף, הם מעודדים ליזום וליישם יוזמה חברתית שתתמודד עם אתגר קהילתי כלשהו ותעודד המשך הרחבה וקידום של חברה משותפת בנגב.